VÄRM UPP ugnen till 230 °C, helst inklusive en pizzasten.
SMÄLT smöret och olivoljan i en bred stekpanna på medelhög värme.
TILLSÄTT lök och salt. Stek på medelhög värme, rör om ibland tills löken är mycket mjuk och har fått en gyllene brun färg, 15-20 minuter. Tillsätt fikon, citronsaft och honung och rör om.
DELA pizzadegen i hälften under tiden. Rulla ut pizzadegen på en möjlig yta och forma två 25 cm fyrkantiga eller runda degar, ca 0,5 cm tjocka.
GRÄDDA en åt gången på en bakplåt eller på en förvärmd pizzasten tills den är gyllenbrun på botten, cirka 6 minuter. Ta ut ur ugnen.
TOPPA den bruna sidan av varje pizzabotten med hälften av lök och fikonblandningen.
STRÖ ÖVER gorgonzolaost. Sätt in i ugnen och låt gräddas tills osten är smält och pizzabotten är krispig, cirka 6-8 minuter.