preloader
banner

Smått & gott

Kryddig Russinbrödpudding med Vanilj Bourbonsås

  • Förberedelsetid 1 Timme
  • Tillagningstid minuter
  • Portioner 8

Ingredienser

  • 5 stora ägg
  • 1,8 dl strösocker
  • 2 tsk ren vaniljextrakt
  • 1 tsk mald kanel
  • 0,6 dl riven färsk muskot
  • 0,3 tsk kryddpeppar
  • 1 nypa salt
  • 7 dl grädde
  • 14 dl brödkrutonger
  • 2,4 dl Sun-Maid russin

Sås

  • 0,6 dl osaltat smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 msk fet grädde
  • 2 msk bourbon
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • nypa salt

Gör så här

Brödpudding

  • 1

    Vispa äggen i en stor skål med socker, vanilj, kryddor och salt.

  • 2

    Blanda i grädden tills smeten är väl blandad.

  • 3

    Häll i brödkrutongerna och russin och rör om.

  • 4

    Täck med plastfolie direkt och låt det stå i rumstemperatur, tryck ner brödkrutongerna ibland. Låt stå i minst 45 minuter och upp till 2 timmar.

  • 5

    Sätt ugnen på 190 grader och ställ en bakplåt i mitten av ugnen.

  • 6

    Koka upp vatten i en kastrull.

  • 7

    Smör en 23-cm fyrkantig form.

  • 8

    Häll puddingen i den förberedda ugnsormen och placera formen i en större ugnsform.

  • 9

    Ställ den större ugnsformen i ugnen.

  • 10

    Häll försiktigt i vatten i formen till ungefär halva formen.

  • 11

    Tillaga i ugnen i 50 till 55 minuter. Prova med en provsticka, om stickan är ren är puddingen klar.

  • 12

    Ta bort formen från den större formen och ställ på ett galler.

Under tiden kan du laga såsen..

  • 1

    Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.

  • 2

    Vispa i de resterande ingredienserna.

  • 3

    Låt sjuda tills såsen har tjocknat, vispa ofta, cirka 3 minuter.

  • 4

    Ta bort från plattan och låt kylas ner.

Servera brödpuddingen varm eller i rumstemperatur med såsen.