preloader
banner

Baka med Sun-Maid

Russinbröd

  • Förberedelsetid 10 1/2 Timmar
  • Tillagningstid 1 Timme
  • Portioner 2 brödlimpor

Ingredienser

  • 368g Sun-Maid soltorkade russin från Kalifornien
  • 1 paket (7 g) jäst
  • 1,2-2,4 dl potatisvatten (vatten som används till kokning av potatis, kyld till ljummen temperatur)
  • 21-22 dl mjöl
  • 2,4 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • 1 msk salt

Gör så här

  • 1

    Rör i jäst i potatisvatten i en stor skål. Låt stå i 10 minuter för att lösas upp.

  • 2

    Tillsätt 7 dl mjöl, rör om med en träsked. Täck med med en handduk och låt stå i rumstemperatur över natten tills degen har jäst.

  • 3

    Värm mjölk i en kastrull eller en mikro, tills små bubblor uppstår på ytan; tillsätt socker, smör och salt. Kyl till ljummen temperatur.

  • 4

    Blanda mjölk med jästblandningen. Rör om och häll i 14 dl mjöl, rör om degen i 10 minuter.

  • 5

    Tillsätt russin; knåda dagen på en mjölad yta tills degen är elastisk och slät. Lägg degen i en lätt oljad skål. Täck över med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur tills degen har fördubblats i storlek, ca 1 till 1 1/2 timme.

  • 6

    Sätt ugnen på 175 grader.

  • 7

    Forma degen till två bröd. Placera i smorda pannor 22x12 cm.

  • 8

    Grädda i 1 timme eller tills bröden är gyllenbruna och brödet låter ihåligt när man knackar på det. Kyl i pannorna i 15 minuter; lägg på ett galler för att svalna helt. För en mjuk skorpa, borsta topparna med vatten och strö lätt med socker över bröden.