Rör i jäst i potatisvatten i en stor skål. Låt stå i 10 minuter för att lösas upp.
Tillsätt 7 dl mjöl, rör om med en träsked. Täck med med en handduk och låt stå i rumstemperatur över natten tills degen har jäst.
Värm mjölk i en kastrull eller en mikro, tills små bubblor uppstår på ytan; tillsätt socker, smör och salt. Kyl till ljummen temperatur.
Blanda mjölk med jästblandningen. Rör om och häll i 14 dl mjöl, rör om degen i 10 minuter.
Tillsätt russin; knåda dagen på en mjölad yta tills degen är elastisk och slät. Lägg degen i en lätt oljad skål. Täck över med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur tills degen har fördubblats i storlek, ca 1 till 1 1/2 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Forma degen till två bröd. Placera i smorda pannor 22x12 cm.
Grädda i 1 timme eller tills bröden är gyllenbruna och brödet låter ihåligt när man knackar på det. Kyl i pannorna i 15 minuter; lägg på ett galler för att svalna helt. För en mjuk skorpa, borsta topparna med vatten och strö lätt med socker över bröden.